Belgiska våfflor – fri måltid

Tillbehör idag; Smör (amerikanskt), lönnsirap, jordgubbar, jordgubbsylt, grädde, mörk choklad…

Ingredienser till 4 st belgiska våfflor, jag brukar göra 4-dubbel sats och fryser in dem. Min gullunge värmer dem i brödrosten eller microvågsugnen till mysfrukost på lördag och söndagsmornar.  

Jag brukar göra olika varianter av dessa. Förutom bassmeten nedan så kan du göra:

Chokladvåfflor – lägg till 1 msk kakao och några rutor hackad choklad

Jordgubbsvåfflor – färska jordgubbar hackad i bitar med några hackade vita chokladrutor

Blåbärsvåfflor – duger bra med 1 dl tinade blåbär i smeten

Vaniljvåfflor – vaniljsocker

2 st ekologiska ägg

125 g smör

2.5 dl mjölk 3 %

2 dl vatten

12 g färsk jäst

0.5 tsk salt

0.75 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

4.75 dl vetemjöl

 2 dl bakepro

 Smält smör till gräddning

Separera äggulorna från vitorna, viktigt att det inte kommer någon gula i vitorna.

Smält smöret. Tillsätt mjölk och vatten och värm tills vätskan är ljummen, cirka 37 grader. (fingervarmt). Smula jästen i en bunke och lös upp den i degvätskan. Tillsätt äggulor, salt, strösocker, vaniljsocker och vetemjöl och bakepro, rör till en slät smet. Vispa äggvitorna till mjuka toppar i en ren och torr bunke. Vänd försiktigt ner i smeten och låt vila i cirka 20 minuter.Värm våffeljärnet, jag har ett riktigt våffeljärn för belgiska våfflor men det funkar att göra i vanligt våffeljärn men ta mindre smet. Pensla det med smält smör och grädda våfflorna i 3–5 minuter.

2 kommentarer Lägg till

  1. Trillingnöten skriver:

    Ojojoj! Det där lät så gott! Måste testa när fokusmånaden är över! 🙂 Jag sparar!

    1. fokuseradenergi skriver:

      🙂 De är SUPERSMARRIGA 🙂 Fråga svärmor! Hon åt 6 st 🙂

Kommentera gärna :-)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s