Vikten av att vinna

20120326-113124.jpgFör några år sedan så blev jag vidbränd, alltså inte utbränd men en bra bit på väg. Jag var helt slut, hade skilt mig och jobbat nästan dygnet runt. Egentligen så tror jag inte att felet var att jag jobbade så intensivt, felet var dels att målen var luddiga och dels att man hade enorma förväntningar på mig som var ännu mer luddiga.

Jag började ganska snabbt att jobba igen (fast bara deltid) tack vara Försäkringskassans nya regler. Jag tycker faktiskt TACK vare och inte på grund av. Det var skitjobbigt att tvingas komma tillbaka till en situation där jag kände mig hotad, trött och ledsen. Men fördelen var att jag tvingades ta tag i mitt eget sätt att agera och reagera.

Vad jag lärde mig var:

 • Nyckeln till att må bra är att vinna!
 • Nyckeln till att vinna är att definiera vad vinsten innebär!
 • Nyckeln till definition är att ha tydliga mål och mätbara mål!

Det låter väl enkelt? Om jag går till jobbet och jag vet att idag så behöver jag göra A, B och  C för att min chef ska tycka att jag har gjort mitt jobb så är det viktigt för hjärnan att jag klarar att göra detta. Om jag misslyckas med 1 av mina 3 arbetsuppgifter 1 dag av 5, så må det vara hänt. Men att gå till jobbet och misslyckas med 1 sak av 3,  dag efter dag efter dag är rent skadligt. Tänk om ditt jobb är att vara häcklöpare, och du vet att varenda gång du springer så river du 1/3 av häckarna? Hur knäckande vore inte det?

Något annat som är skadligt är att INTE veta vad som förväntas av en, och hela tiden vara rädd att göra fel saker eller att ha känslan att inte räcka till, eller ha förutsättningar för att INTE lyckas.

Vad är det jag försöker säga? Ge dig själv chansen att lyckas! Oavsett om det är träning, kosten, ny livsstil eller jobbet. Sätt upp målen! Prata med din chef/familj och andra och berätta om målen eller stäm av målen/förväntningarna! Justera dem så att de blir nåbara! Bryt ned dem till delmål och ett antal aktivitetsmål som tar dig dit. Fira varje del eller aktivitet du når, du kan göra det genom att helt enkelt säga ”Heja mig – vad bra jag är”, man behöver inte fira genom att köpa något eller göra något. Boosta ditt braiga beteende och gå vidare från det mindre bra du gör.

Kom ihåg att älska dig själv! Varmt och innerligt! Ge dig själv en kram när du behöver det. Sist men inte minst – se till att du alltid är på DIN sida, för om du inte står upp för DIG, vem ska göra det då?

Puss och kram!

10 kommentarer Lägg till din

 1. bodycomf skriver:

  Japp,just det där sa jag just till min sambo här hemma, att det spelar egentligen ingen roll hur mycket han tycker om mig om jag inte tycker om mig själv. Söndagsångesten spelar ut sin roll… Men det är skönt att veta hur man ska hantera det. Bra inlägg!

 2. sabine075 skriver:

  Vilket superbra inlägg!! På mitt jobb finns ingen bra struktur och detta är något jag ska prata med min chef om! För vi behöver struktur och ordning för att saker och ting ska fungera!! Detta var precis vad jag behövde! Tack fina du/ ❤

 3. Anna skriver:

  Bild kommer sen 😛
  Vilket superbra inlägg och jag håller med dig. Jag hoppas fler ta åt sig av ditt inlägg! kram kram

 4. beatatjata skriver:

  Som alltid: bäst! Och applicerbart på alla områden i livet ju. Kram!

 5. Marie skriver:

  Så bra skrivet! Jättefint:-)

 6. Ann-Louise skriver:

  Härligt bra inlägg!! Nu är det dax på riktigt att sätta pränt på mina mål. Tack fina du! Kram

 7. Lorraine skriver:

  Du har som vanligt kloka saker att säga! Om ett mål är omöjligt att nå så är det inte motiverande utan bara stressande och negativt! Mycket bra att du påminner oss och dig själv om detta!!! Super kram 🙂

Kommentera gärna :-)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s