Chokladkaka i chiatappning – len, härlig och helt underbar

Idag var fikasuget stort! Det blir ofta så när jag inte tränar.. Ligger i soffan och är lite hängig och drömmer om att fika gott.

20130609-153113.jpg

Inspirerad av bästa härliga Annie så ville jag göra en variant på hennes chokladtårta. Följ denna damen så får ni tidigt inspiration till nya galna bakverk på rena livsmedel. I det här fallet så är den magiska ingrediensen chiafrön! Chiafrön blir som gele i vätska och kan användas till att ersätta hälften av feta ingredienserna i bakning, det blir också som gele som hjälper magen och tarmen på bästa sätt. Eftersom chiafrön sväller så mycket i magen så blir man väldigt mätt och nöjd, så detta blir min nya ingrediens i mina morgonpannkakor från och med nu:)

Detta och mer kan du läsa på Risentas hemsida: Chiafrön är rika på Omega-3, ALA (alpha-liniolic-acid), fiber och protein. De innehåller dessutom en hel del nyttiga mineralämnen såsom fosfor, kalcium och kalium.

Jag utgick från Annies recept och ändrade lite så det passade mina smaklökar idag:)

Rakt ner i bakbunken:

 • 20130609-154553.jpg1 ägg
 • 1,2 dl barnmatspuré (päron)
 • 4 msk blötlagda chiafrön (ca 1,2 msk torrvara, det gick FORT att få dem som gele, kanske 3 min?)
 • 1/2 dl bovetemjöl
 • 2 msk mandelmjöl
 • 1 msk smör (jag ville ha smörsmak)
 • 2 msk vatten
 • 1/2 msk bakpulver
 • 1/2 dl sukrin (men ta 1 dl om du vill ha det sött, jag vill ha det mer mastigt chokladigt)
 • 3 msk kakao (lite rågade)

Jag lade ner alla sakerna och körde sedan runt det snabbt i bakmaskinen. Sedan hällde jag upp den i liten sockerkaksform som jag lagt bakplåtspapper i. Jag gräddade i ca 15 min på 200 grader och tog ut den då den var liiiite kladdig så den satte sig först när den kom ut ur ugnen. Före den svalnade så bröt jag 3 rutor sockerfri 70% choklad som fick smälta ovanpå kakan.

Annie serverade med frosting, jag provsmakade min variant och gillade den inte.. Jag åt med en klick grädde och färska jordgubbar och var supernöjd! Kakan är så len och härlig och MÄTTANDE. Chiafröna gör att man inte orkar någon större bit. Lurigt:) För er som diggar kokosgrädde ska nog prova med det och för det lilla extra så ringla på lite ren lönnsirap:) Mmmmmmm…

3 kommentarer Lägg till din

 1. Jag använder också chiafrön, och det är alltid kul att få lite inspiration på bakverk innehållande detta. Det här lät väldans smarrigt!

  1. Tack Marja! Vad roligt att du kommenterade, nu hittade jag din blogg:)

 2. Pia skriver:

  Men åh, vad gott!

Kommentera gärna :-)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s