Jag gjorde så god kyckling idag! Jag har skrivit ned receptet nedan inklusive vad jag tänker ändra till nästa gång.
Ugnen ska vara 200 grader, eller 180 grader varmluft.
- 1 kg kycklinglår, klipp m sax bort skinn och fetr (nästa gång så blir det med kycklingfiléer)
- Lägg i ugnsform, salta och peppra
- Skala och skär 3 lökar i åtta bitar per lök och krossa en vitlök och lägg bland kycklingbitarna
- 180 grader varmluftsugn i 30 minuter
- Krossa 10 kardemumma kärnor i mortel, häll sedan i 1 tsk koriander och 1 tsk kanel, blanda ihop med en matsked olivolja
- Ta ut formen och pensla kryddblandningen över kyckling. Är formen torr så häll i ngn dl vatten och 1 msk kycklingbuljong. Sätt in i 25 min
- Blanda i en skål:
- 200 g kokt basmatiris
- 200 g kokt fullkornsris
- 1 tetra sköljda kikärtor
- Skal från en apelsin (gjort med skalare)
- En apelsin i åtta bitar inkl skal
- 4 kanelstänger
- 50 g grovhackade torkad aprikos
- 25 g grovhackad mandel
- 50 g granatäpplekärnor (använde fryst)
- När kycklingen varit inne de sista 30 min så ta ut formen och lyft ur kycklingen
- Häll över risblandningen i formen och lägg på persilja.
- Lägg tillbaka kycklingen ovanpå riset och låt det vara i ugnen i 25-30 minuter.
Ät inte apelsin och kanelstängerna 🙂
Jag gjorde en sås som jag klickade ovanpå:
- 1 dl lättkvarg
- 1 tsk honung
- 2 msk citronsaft
- Hackad koriander och persilja och dill
- Mynta vore nog tokgott