Kaloristinn mat som är näringsfattig gör oss tjocka

Jag har finurlat en hel del på övervikt och att ju mer man äter av hämtmat och annat dåligt, ju hungrigare blir vi. Jag läste delar av en jätteintressant artikel från amerikanska livsmedelsverket.

Amerikaner äter idag enorma portioner av mat men blir fort hungriga igen och sedan är hjulet igång. Detta gällde säkert mestadels USA för 5-10 år sedan  men nu är England och Australien ikapp dem när det gäller kraftigt antal överviktiga och i vårt land är vi också tjockare nu än vad vi var för bara 10-20 år sedan.

Näringsinnehållet i den maten vi köper och äter idag som är halv/hel fabrikat/hämtmat mm har väldigt högt kalorinnehåll men innehåller så lite näring att hjärnan sänder ut signaler att den genast behöver mer mat för att trivas. Så ju mer skitmat vi äter ju mer får vi kämpa med ”viljan” att äta ännu mer mat, eftersom hjärnan jobbar för att få mer mat/näring.

Jag tror att svaret är ren mat (Clean eating), äta så rena produkter som möjligt, laga maten från start till slut, handla gärna närodlat och ekologiskt. Välj produkter från alla delar du behöver; protein (ägg, kyckling, kött, tofu mm), långsamma kolhydrater (bönor, fullkornspasta, fullkornsris, quinoa mm), bra fett (avokado, olivolja, nötter mm), vitaminer/mineraler. Fiberinnehållet i maten gör oss mätta och nöjda och hjälper magen att må bra, så ät mycket grönsaker.

Jag känner mig nöjd och mätt när jag får i mig rätt saker och i rätt kombination och när jag äter regelbundet.

 

6 kommentarer Lägg till din

 1. Trillingnöten skriver:

  Amen! Jag tror det ligger mkt i det du säger…för när jag äter ”dålig” mat så blir jag hungrigare och vill äta mer. Nu, fast jag kanske bara äter va 1400 kcal blir jag mätt och håller mig mätt med bara 3 timmar mellan målen på ett ungefär- Dagen efter jag ätit mer skräp har jag svårt att bli mätt också. Det håller i sig i nån dag ungefär!

  1. fokuseradenergi skriver:

   Så är det för mig med. Imorgon (dagen efter min fridag) är jobbig.. Jag måste alltid ha mer fett till maten såsom avokado för att inte bryta ihop och äta strunt på kvällen…

 2. Skriver under på det. De här två veckorna i usa har jag ätit massor och ändå känt mig hungrig typ hela tiden. Min man blev lite orolig att jag var gravid ;-). Konstant hungrig och sugen på något, trots att jag många mornar startade med gröt och ägg. Clean eating borde alla hålla sig till, oavsett om man håller på med viktminskning eller ej. Lite skräp ibland, visst, men clean för övrigt. Så vill jag att mina barn ska växa upp!

  1. fokuseradenergi skriver:

   Jag ska börja läsa tidningen Clean Eating för att bli inspirerad och jag har även köpt Clean Eating – The Rules:)

 3. Louise skriver:

  Har aldrig läst böcker om kost. Har bestämt mig för att börja. Har du förslag på bra böcker, vad jag ska starta med?

  1. fokuseradenergi skriver:

   Hej Louise! 🙂 Jag hade startat med Fredrik Paulun Ät Träna Prestera (om du är träningstjej?) Kanon bra bok med fantastiskt mycket tänkvärt 🙂 Jag lär mig något nytt varje gång jag läser den. Men det finns så mycket bra böcker att läsa. Under knappen Lästips högst upp till höger är mina tips samlade, inte så många ännu, jag ska uppdatera 🙂

Kommentera gärna :-)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s