Chiligryta

Jag gillar storkok och långkok:-)

Denna grytan gör jag för att sedan frysa in resterna och rädda oss från hunger på vardagarna när jobbet drar igång. 

För 24 portioner så använder jag 2,6 kg grytbitar ytterlår som jag bryner i omgångar med lite smör och rapsolja. Sedan skär jag gul lök i klyftor och lägger i grytan (4-5 stycken) och hackar 2 vitlök solo som också får hänga med ner. Krydda med: 

  • 2-3 msk soja
  • 2 msk oxfond
  • 1 hackad röd chili
  • 5 tsk malen spiskummin
  • 0,5 tsk ingefära malen
  • 5 tsk koriander
  • 1 tsk chilikrydda mild
  • 3 msk paprikapulver
  • 5 msk tomatpure
  • 3 tsk oregano
  • 1 tsk fänkålsfrö
  • 5 lagerblad
  • 5 dl mörkt öl

Jag låter det puttra på låg värme under lock tills köttet faller isär. 

Efter ca 5-6 timmar så vänder jag ner 1 kg morot i bitar, låt det puttra i 30 min. 

Sedan vänder jag ner 3 tetrapack med avsköljda vita bönor och låter det puttra i ytterligare 15 min. 

Vill du ha tjockare sky så puddra lite vetemjöl över grytan och låt det puttra i 10 min. 

Smaka av med salt och peppar. 

186 kcal

30 g protein

9,9 g kolhydrater varav 1,6 g fibrer

5 g fett

  

Före servering så hackar jag ner persilja i stora lass
 
Det färdiga resultatet
  
Morötterna ska ner i grytan när köttet faller isär
  

Det sista du vänder ner är bönorna
  
Första steget är klart, dags att koka länge
 

Kommentera gärna :-)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s