Dag 1:
Dinkelsikt 8 dl
Vatten, kallt 3 dl
Jäst 10 g
Salt 1 tsk
Blanda väl i bunke. Täck och låt stå i kylskåp över natten, ca 12 timmar.
Dag 2:
Kokt hel dinkel 500 g
Dinkelsikt 4 1/2 dl
Salt 1,5 tsk
Honung 1 msk
Vatten, ljummet 2 dl
Blanda alla ingredienser med fördegen från Dag 1. Låt degen vila 1 timme. Dela degen i 12 delar och knåda till runda bröd som får vila i 20 minuter. Knåda till bollarna lite och gör droppformade platta bröd. (typ som Fazers småbröd?) Lägg på plåtar med bakplåtspapper. och låt jäsa till knappt dubbel storlek (ca 1 timme). Grädda i 10 minuter i 225 grader. Kolla sedan om de är klara, annars lägg på några minuter till. Frys in och ta fram när de ska ätas och släng dem i brödrosten…. Förföriskt gott.
Ah tack för recept-ska genast prova. Har varit nyfiken på de där grötplättarna :D.
älskar att baka bröd också så det ska med testas.
ha det bra!
//maria
Härligt Maria:-) Jag gör dubbelsats och fryser in av dessa eftersom det tar lite tid. Grötplättarna är en härlig standardfrukost hemma:-) Ha det superbra!