Omvänd bantning och IIFYM

Jag börjar med att varna för ett långt inlägg:) Jag får mycket frågor runt vad jag äter, hur jag äter och varför jag äter som jag gör:) Här kommer svaret!

Jag är 44 år och i mitt livs bästa form, inte i jämförelse med dig utan baserat på vad jag kan med mina förutsättningar. Jag är lycklig och nog den snällaste versionen av mig jag någonsin varit, alltså snäll mot mig själv.

Jag väljer att skriva detta inlägget för att jag vill inspirera för att även DU ska vara snäll mot dig själv, och kanske våga ta hjälp och stöd när du behöver det?

Om du hoppar in i bloggen och inte känner mig så läs lite biofakta längst ner i inlägget:)

Kort träning/kost bakgrund: Jag spelade fotboll från jag var ca 11 år och var en bra målvakt om än något knubbig och med dålig kondis. Jag har brottats och mitt bästa är en JVM bronsmedalj, trots att jag inte kunde så mycket mer än att INTE förlora. Jag har nästan alltid sett mig själv som knubbig och kämpat med dieter och bantningar i alla varianter. Vid 2005-2007 så var jag mycket smal pga skilsmässa och en tuff tid med stor omställning i livet och någonstans där så tror jag att jag även förstörde min ämnesomsättning.

Jag började blogga 2010 då jag skulle komma i form igen efter olycka och missfall. Jag gick från tjock och otränad till hyfsat vältränad för en tant och ha minskat lite på fettet. Dock reagerade inte kroppen alls som förväntat. Trots att jag åt jättenyttigt, drog ner på kcal och annat så hände i princip ingenting med vikten. Jag skrev inlägg om det och fick tipset att äta mer fett och annat eftersom jag åt så lite mat, men jag visste ju att om jag åt ex 1300 kcal om dagen så gick jag UPP i vikt..

2012 så byggde vi hus (igen). Vi åt en del köpmat för att hinna med både jobb och bygge. Jag tränade som vanligt och jag kanske ökade till 1600 kcal om dagen och fick på några månader en riktig fluffmage. Jag tyckte att det var galet orättvist. Jag slog vad med min dåvarande chef om att jag kunde bli av med magen från oktober till december 2012 och jag lyckades bra men det innebar att jag igen lågt VÄLDIGT lågt på kalorierna och jag tränade som en galning.. Det kändes inte hållbart och jag hade dåligt immunförsvar och jag hade inte min vanliga energi.

Jag provade MASSOR, jag köpte program och kost och Jillian Michaels i tre månader men det var för högintensivt för mig och jag kände mig övertränad mest hela tiden. Jag bytte till Arnold Scwarzeneggers koncept och körde det i 3 månader och sedan var jag uttråkad..

Nu började min jakt på RÄTT coach, jag tror att jag har läst om det mesta  i Sverige men till sist valde jag Sanna (Tasty Health). Hon kändes genuin/äkta, hon lever som hon lär, hon hade liknande upplevelse med förstörd ämnesomsättning, hon ”hattar” inte runt och ändra dieter (paleo, LCHF, GI mm) utan kör ett koncept och håller sig till det, hon tror inte på pekpinnar och förbud utan tror på ”ramar”. Hon kändes väldigt påläst, pålitlig och trygg. Det viktiga för mig var att hitta en LIVSSTIL och inte en quickfix… Jag började med att köpa 3 månader, som blev 6 månader och som nu blir ytterligare 6 månader.

Sanna har mycket klokt att säga om ämnesomsättning, så jag låter henne säga det själv. Läs på länkarna nedan:

Reverse Dieting

Skit i vågen

Det som är absolut bäst med hela den här livsstilen är ändå IIFYM – if it fits your macros. Jag som inte vetat vad lagom är i hela mitt liv har fått lära mig om hur mycket som är vettigt att äta baserat på de livsmedel jag väljer till min mat. Vikten av kostfiber är något som hon lärde mig direkt. Läs på länken nedan men läs gärna mer på hennes blogg för att lära dig mer.

Vad är IIFYM?

Status just nu: 

Jag äter ca 800 kcal mer om dagen sedan jag började med Sanna, jag tränar mindre än jag gjorde innan men har  mer kraft och fokus i den träningen jag gör. Jag äter fantastisk mat men inte det jag åt i mitt gamla liv. Jag åt lågt räknat på kalorier men jag var alldeles för rädd för kolhydrater och åt alldeles för mycket fett. Nu består ca hälften av mina kalorier från kolhydrater och det är en ENORM skillnad både för energin och fokuset i vardagen och träningen.

Jag har beroende på dag gått ner mellan 1-4 kg (jag pendlar en hel del i vikt) sedan jag började med Sanna men det är egentligen oviktigt. Jag har gått från strl 28-29 i jeans till strl 25. Jag väger mig fortfarande för att ha lite koll (bla för att min klocka och bästa träningskompis vill veta det för att kunna räkna ut statistik) men jag använder spegeln som instrument med hur det går. Fast i ärlighetens namn så överlåter jag även det till Sanna. Hon har koll på mig och säger åt mig vad jag ska göra och jag lyder, mitt fokus ligger på exekvering och övrigt i livet:)

Hon ger mig nya träningsprogram regelbundet och kosten justeras fredagar beroende på föregående veckas energi och annan input. Hon finns där för mig längs vägen och preppar mig före resor med ex hotellträningspass och annat.

En rolig sak är att jag faktiskt äter mer kalorier per dag just nu än vad jag enligt ex Polar (en klocka som mäter BMR, vardagsaktivitet OCH träning varje dag) säger att jag gör av med. Så på 9 månader så har vi fixat något som jag tidigare accepterat att jag får leva med (vara hungrig, äta minimalt mm)

Om ni orkat läsa ända hit så vill jag uppmana er som känner igen er att ta hjälp för att fixa din/er ämnesomsättning, och gärna av Sanna. Förutom att jag faktiskt löst det så mår jag så galet mycket bättre, jag är tryggare, tänker snällare tankar mot mig själv och de få gånger jag känner motsatsen så ryter Sanna till lite så att jag får tillbaka fokuset på det som är VIKTIGT… 

Jag är inte klar ännu, vi kör minst 6 månader till och målet är att vara den bästa versionen av mig själv och bli lite bättre än vad jag var i går..  Tack bästa Sanna för att du stöttar mig med mina mål!

Några frågor eller funderingar? Kram från en solig altan:)

20140703-190551-68751770.jpg
Såhär ser min mat ut nuförtiden
20140703-190552-68752091.jpg
Nya godsaker sedan jag började med IIFYM och Sanna
20140703-190551-68751934.jpg
Mera gottigheter:) Ett tag i början så åt jag 7 äggvitor till frukost, det såg lite roligt ut på alla mina hotellfrukostar i jobbet..
20140703-190552-68752290.jpg
Mina starka härliga kropp som nu orkar mer och mer, och jag är nästan alltid pigg och frisk:)

 

 

Kort summering om mig:

Mina fördelar; Jag gör det jag förutsatt mig, jag har pannben, jag är mycket levnadsglad och lycklig. Jag är streetsmart och läser galet fort:)

Mina utmaningar: Efter olycka 2010 så har jag ont i svanskota och höft/rumppartiet och liknar mest min egen benträning med sjukgymnastik. Huvudvärk kom som ett brev på posten med detta och har nästan alltid lite huvudvärk och andra dagar är det mer än utmanande. Jag har astma och  massor av allergier (både mat och pollen och kvalster mm)

Kortfakta: Bor utanför Gävle, gift och har en tonåring, jobbar i Sthlm så jag pendlar ca 5 timmar om dagen. Jag har världens roligaste jobb på ett stort IT bolag där vi har modiga stora mål och jobbar som gnuer för att lyckas:)

8 kommentarer Lägg till din

 1. Beatatjata skriver:

  ASGRYMT inlägg! Trots att Jag redan vet allt så lusläser jag och blir inspirerad. Du har verkligen förändrat din syn på kost och träning iom detta och jag är SÅ glad för din skull!!

 2. jennhart skriver:

  Så himla skönt att läsa sånt här underbart! Härligt! =)

 3. Härligt och tänkvärt inlägg!

 4. Elbe skriver:

  kul att höra din variant! Har flera bekanta (från USA) som kört det där, borde verkligen också reversa för min maintenance-nivå är sjukt låg alltså… boktips förresten: starvemode.com har inte läst själv än men hört mkt gott om den.

 5. Jaana skriver:

  Så fantastiskt roligt att läsa om någon i min egen ålder som har satsat och lyckats! Fantastiskt! Du är grym! Det är alltså inte kört när man passerat 40-strecket, DET ska jag också ta med mig :-).

  1. Tack Jaana!!! Vad mysigt av dig att ta dig tid att skriva det till mig! Nu kör vi:-) Heja dig, våga!! 🙂 Lotta

Kommentera gärna :-)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s