Börja träna hemma – vad behöver man?

Hur börjar man träna hemma? Det första och största är nog att bestämma sig för att man VILL börja träna. Viljan är stark och positiv och gör att man fortsätter. Att känna att man MÅSTE träna gör att det automatiskt blir något negativt..

Man kan träna helt utan redskap och bli så trött att man får krypa till duschen:) Exempel på sådana koncept om man vill följa ett program kan vara Bodyrock eller så enkelt som att du själv sätter ihop 10 st övningar med din kropp som vikt och använder olika tidsutmaningar för att skoja till det. Om du inte tränat alls så kanske du börjar med 45 min promenad 5 gånger i veckan och avslutar med plankan i totalt 3 minuter. Allt beror så klart på vilka resultat du vill uppnå.

Vill du förändra din kropp på något sätt så rekommenderar jag styrketräning till alla.. Jag önskar att jag hade fattat det tidigare själv. Här är exempel på träningsplanering som jag själv använder.

Konditionsträning

Att träna kondition kräver inte så mycket utrustning, bra skor och sedan kan du springa och gå. Har du en cykel så damma av den.20130729-073331.jpg
Några pass i veckan ska vara lite tuffare, mitt bästa tips är att leta upp långa trappor eller brant backe och köra där. 20-30 min är lagom för uppvärmning, passet och nedvarvning. Den billigaste investeringen är nog ändå ett hopprep. Vill du öva kondition och smidighet samtidigt? Prova att tejpa upp en stege på golvet med ex målartejp så hoppa hage i dessa:) Billigare än att köpa en agility stege.

Styrketräning

Kettlebells – Här finns det mycket val att göra. Med en kettlebell så finns det massor med övningar för hela kroppen och du får cardion på köpet. Viktigt att tänka på dock är att lära sig av någon som kan. Jag har kb, som de kallas. Jag kör dock inte de klassiska övningarna, dels för att jag är osäker på tekniken (jag swingar emellanåt men inte de svårare övningarna), dels för att jag känner av min dåliga armbåge och axel. Om jag skulle köpa kettlebells nu så hade jag köpt competition kettlebells och gärna 2 st av varje vikt, ex 2 st 8 kg och 2 st 12 kg.

Hantlar – Om du bara ska köpa EN sak så hade jag valt hantlar. Hantlar går att använda till allt!! Har du råd så köp ställbara hantlar, det är guld värt.  Du ska alltid ha så tunga vikter att du klarar max 15 reps, så köper du vanliga hantlar så köp gärna byggbara sådana. För du kanske behöver 1 kg till vissa axelövningar där du är svag och 10 kg för rygg och biceps mm. Mina ställbara hantlar är bland det bästa jag har köpt.7433941720

Skivstång – Bröst och ryggövningar är så mycket roligare med skivstång. Det finns billiga sådana att köpa på Rusta och de är överlägset billigast på viktskivor. Om du tror att du kommer att träna lite skivstång ibland så räcker detta långt. Om du redan nu tror att du kommer att vilja köra tungt och ha en hållare till skivstången som gör att du lättare kör bänkpress själv så är dessa stänger INTE bra. Då behöver du en längre stång som passar för detta ändamål och då går även priset upp. Jag har köpt via webshop.

Övrigt som kan göra dig lycklig – Det finns nog få saker som tränar ryggen så bra som chins, så jag önskar att jag köpt chinsräcke tidigare. Jag har många roliga saker som piggar upp mig, jag har i princip bara önskat mig träningsgrejer hela mitt liv:) Här är en del av mina saker..

Det coola som händer just nu är att det är trendigt att träna så medan jag betalat tusenlappar för en sandbag så kan du nu köpa det för 4-500 kr på Stadium. Casall har kommit med så mycket roligt för hemmagymmet för väldigt lite pengar.. Heja casall-hit-50utvecklingen!

Träningsprogram

Leta inspiration på bloggar och webbar och SPARA alla bra grejer du hittar. Jag har en pärm i gymmet med kategorierna; Cirkelträning, styrketräning, intervaller och övningsbank. Om du vill låta någon annan tänka åt dig så installera appar till din telefon från ex Casall eller Jillian Michaels. Mycket bra sätt att lära sig nya övningar och hålla tempot i träningen.

Yoga

Varva ner, bli smidig och rörlig med yoga. I perioder yogar jag mer och ibland mindre men solhälsningar gör jag ofta. FInns få så bra övningar som den.  Har du råd så unna dig ett abonnemang på Yogobe för att få all inspiration och alla yogapass du behöver.

Sist  men inte minst så önska dig en skumrulle i julklapp för det gör kroppen lycklig! Det gör satans ont medan du gör det men efteråt så känns det skönt. kb_comp_samlingsbild

5 kommentarer Lägg till din

 1. Anna B skriver:

  Väldigt bra tips! Håller helt med dig om Kettlebells. Det är så mycket skönare att träna med competition bells. Jag köpte 8, 12, 16kg av olika billiga kettlebells först, innan jag insåg att jag var helt hooked. Då fick jag competition bells av älskade maken i present:)) Har 2*12, 16 och 20kg. Skulle vilja ha en till 16kg också. Och JA skumrulle!!! Så värt! Kram

  1. 🙂 Jag har fortfarande gamla kb… Kanske tomten läser detta? Kram!!!

 2. Uppochhoppa skriver:

  Jag älskar jungle gym, billigare än trx och med skönare fotstöd. Tycker också att gymbollar är ganska överskattade, de tar en massa plats, då är hantlar och jungle gym plus matta mycket bättre!

  1. Bra tips och mycket bra tänkt!!! Tack:-)

 3. Mycket bra tips, tack!

Kommentera gärna :-)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s