Balans – good and bad och vardagsrutiner

Vi har alla vårt sätt att få livet och vardagen att fungera och här är mitt sätt med jobb i Sthlm (19 mil hemifrån), make (som jobbar i Sthlm) och 12 årig gullunge som går i skolan 2 mil bort:) Kanske hittar ni något bra tips, och kanske ni har ngt bra tips till mig?:) 

Good/Bra:;

 • Jag preppar mat för veckan på söndagar så jag behöver bara värma på middagar när vi kommer hem måndag-torsdag.  Jag sätter på långkok vid frukosten och tar av det efter lunch, typ.
 • På söndagar kokar jag gröt så min frukost är klar måndag-onsdag. Då preppar jag även jobbluncherna åt mig. (Många lådor i kylskåpet)
 • Vi värmer mat direkt när vi kommer hem, och alla i familjen hjälper till. Om vi inte är superhungriga så börjar gullisen med läxor medan jag dukar fram och värmer maten.
 • Under middagen så spelar vi TP, Uno eller kortspel. Vi har standardfrågor som alla besvarar: Hur mår jag i kroppen och hur mår jag i själen, vad är det bästa som hänt idag och vad är det sämsta? Det gör att vi alla ”landar” och kommer i familjekänsla/läge. Det blir avslappnat och lugnt, vi skyndar oss inte från matbordet utan njuter..
 • Vi plockar av bordet och hjälps åt tills det är klart.
 • Sedan är det fokus på läxor och prepp för morgondagen. Medan gullisen gör läxor vid bänken så preppar jag jobbmat till dagen efter, och mellispåse till gullisen. Vi plockar fram kläder och träningskläder och jag preppar gymmet (beroende på vilket pass jag ska köra)
 • Soffläge med gullungen, vi tittar på gemensam serie och masserar varandras fötter och pratar och myser.
 • Nödvändiga måsten:
  • Vi byter lakan & handdukar på torsdagar
  • Jag tvättar en tvättmaskin om dagen så att jag inte har några tvätthögar
  • Maken får alltid sköta disken:)
  • Vi har städfirma som kommer varannan vecka
  • Gullungen håller ordning i sitt rum, bäddar rent, lägger in ren tvätt i sina lådor, lägger sin tvätt I tvättkorgen, packar för gymnastik, packar upp och lägger i tvätten och går med sopor varje kväll.
  • Veckohandling (oftast på torsdagar) med matplanering på onsdagar (Ytterligare en sak vi gör under middagen)
  • Övriga göromål som behövs ta tag i skriver man upp på en Postit lapp som sätts på bänken. Lördag morgon efter träning så kollar vi lapparna och delar upp dem..

BAD/dåligt:

 • Gullungen har utmaningar med läxplaneringen, och glömmer läxböckerna titt som tätt. I år har vi infört ny rutin, där gullisen planerar läxor på en Postit lapp och delar upp prov och annat så att han gör lite per dag. Lappen sätter han upp på sin dörr och den fotograferar jag och skickar till pappan och vice versa.
 • Om inte jag tar ansvar för matplanering och handling så skulle den aldrig bli av…
 • Det kanske inte är världens mest spontana sätt att välja mat måndag-torsdag men annars skulle det nog bli hämtpizza varannan dag…
 • Mornarna kör alla sin rutin, jag går upp tidigt och tränar, duschar och äter frukost på tåget. Gullungen går upp lika tidigt och grejar i sitt rum med Minecraft, kanske gör ngn läxa och äter frukost i sitt tempo, maken går upp en timme efter mig och äter frukost och läser nyheter framför datorn…

20130824-180429.jpg

7 kommentarer Lägg till din

 1. mariasohl skriver:

  Så många bra tips, du är verkligen bäst på att organisera. Jag har redan tagit efter några 🙂 Tack!

 2. Jessica skriver:

  Morgnarna är viktigast att de funkar för mig – jag förstår inte folk som inte lägger fram kläder, packar väskor, staplar rätt lådor på varandra längst fram i kylen 😉 jag MÅSTE ha ett par timmar soffläge på kvällen – jag får hjärtklappning av stress av att hålla igång fram till läggdags.

  Tack för alla tips! Jag tror det är så viktigt att förenkla vardagen så mycket det går 🙂

 3. Anna B skriver:

  Bästa tipset någonsin fick jag från din blogg för något år sedan, att ha proteinpåsar och kollispåsar färdiga i frysen så kan man pick and mix till lunchlådan om det inte blir rester från middagen.

  1. 🙂 Vad roligt att höra:-)

 4. Ann-Louise skriver:

  Underbara tips!!! Bland det bästa som jag har stulit från dig är att göra lite extra kolhydrater (råris, matvete, broccoli etc) och frysa in i portionspåsar så det alltid finns när man behöver. Det tar ju ingen plats heller 🙂 Att laga mat på helgerna så det finns klart måste jag ta upp med familjen, och att vi hjälps åt – klockrent i min värld för att få tid till annat och slippa äta korv eller annat skräp/snabblagat de dagar det är träningar… KRAM

 5. beatatjata skriver:

  Japp, jag hittar alltid inspiration här! ska se till att effektivisera vardagarna mer så att helgerna blir friare… En utmaning för oss är att vi vuxna går om varandra så man är själv med barnen på kvällarna ibland men det går att jobba runt.

Kommentera gärna :-)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s