Fråga om min träningsbakgrund mm från Annie och Elbe

Frågor från Annie och Elbe:

Jag undrar lite över din träningsbakgrund. Har du alltid tyckt om att träna? Tränat som barn?Hur kom det sig att du började köra hemma och var hittade du motivationen till att börja med? Hur länge har du haft ditt hemmagym?

Jag kan fråga lite :) Alltid roligt, fler borde ha frågestund!Vad har du för träningsmål? Nu och säg om 10 år?Hur pass vältränad var du vid 20 samt 30? Antal kalorier per dag och energifördelning om du höftar? : )

Vikt och kost historia:

Jag vill förtydliga att texten nedan är ENDAST ur ett kost och träningsperspektiv.. Jag har och hade ett underbart härligt liv i MÅNGA dimensioner så att ni inte läser detta som en svart berättelse:-)

Jag var lite rultigt som barn och gillade nog inte att träna. Men när jag gick i typ femman-sexan så hände lite saker. Dels började jag på brottning (!!!) efter en skolaktivitet och efter 3 månader så blev jag uttagen till något (Vet inte vad tävlingen hette, men jag mötte Japan och USA mfl länder i 3 dagar tävling) som liknande Junior VM i Oslo. Jag var helt värdelös på att brottas men vägrade att hamna på rygg och lyckades ta bronsmedalj på poäng. Jag spelade fotboll samma period och var målvakt. Nästan direkt efter denna tävling (som slutade i pinsam artikel i Göteborgs Posten där min VIKT stod i artikeln) så slutade jag brottningen och fortsatte endast med fotbollen. Jag var lite för rund (inte mycket) och hade urdålig kondis (konstigt nog) och det var tungt för mig att springa så jag hade ångest för träningen men jag var väldigt bra på att inte släppa in bollar. Jag hade kul och min höjdpunkt i karriären var några priser som All Star Team spelare och målvakt ett kort tag i allsvenskan. (fortfarande dålig kondis) När jag spelade fotboll i allsvenskan vägde jag nog 74 kg på mina 168 cm och såg ut som ett tyngdlyftare… Jag tror att det vände när jag fyllde 25 år (den absolut värsta åldersnoja dagen i mitt liv = 25 år), då började jag att springa ca 15 km nästan varje dag. Trots idoget springande och vad jag trodde då bra ätande så fick jag aldrig den kroppen jag ville ha. Jag har varit mycket dum mot mig själv i perioder och till och med spytt upp havregrynsgröt ppga fetpanik. Efter jag fick Timothy 2001 så hade jag ca 2 år då jag inte tränade alls, inte heller under gravidiiteten då jag i princip låg och spydde i 8 månader. Timothy hade mycket allergier och ont i magen och sov nästan bara i 20 minuter i sträck.  Jag var mager som  en pinne och alltid helt slut. 2004 tror jag att jag började träna igen och körde löpning, MTB, racercykel, bodypump, spinning, core, pw mm. Jag sprang lååångt, gärna 3-4 mil på lördagmornar ex . Jag skilde mig 2006 och blev mager på kuppen och mådde jättedåligti 6 månader innan jag blev stark och vältränad men inte muskulös utan mer ”löparutseendet” med mindre muskler. Jag tränade fortfarande löpning och crosstrainer och lite situps och armhävningar (hade sparat gymgrejer sedan jag var ca 25 år) men åt så lite och så dåligt att det inte syntes. 2010 så skedde olyckan (fallolycka i fjällstugan, föll 4 meter från sovloftet och landade på ryggen med komplikationer både här och där) Redan före det hade jag gått upp trivsel kilon och var lite rundare och olyckan gjorde att jag inte rörde mig nästan alls i ca 6-7 månader (förutom det vardagliga). Från nyårsafton 2010 (alltså nästan 2011) så tränar jag styrketräning och cardio och äter mat som är snäll mot kroppen. Det finns djupare analyser att göra med trassliga hemförhållanden och dåligt med mat mm som gör att jag är som jag är men nu är jag vuxen och gör val baserat på där jag är idag. Jag hamstrar dock fortfarande och vill alltid ha mat i skåpen och frysen 🙂

Summa summarum, jag har nog nästan alltid tränat mest hemma eller på hotellrum mm. Mitt jobb har sedan 1996 krävt mycket hotell nätter och jag har inte kunnat ha fasta rutiner som många andra har. Jag har sprungit och kört styrkeliknande saker på hotellrum. Jag har sprungit i MASSOR av länder och städer, Seattle, Washington, Los Angeles, Rom; Barcelona, London, Dublin, Köpenhamn, Oslo, Bergen, på alla ställen jag varit i Thailand, Spanien, Grekland mm. Jag har gjort det till min grej så jag tränar alltid med mina kunder när vi reser, jag väntar i receptionen kl 4 varje morgon i USA för de som vill träna och sedan avslutar vi med kaffe på Starbucks, jag har kört spinning med direktörer i Dublin en Halloween för några år sedan mm. Jag har i de flesta perioder haft jobb som ligger på 60-70 timmar i veckan och jag blev tvungen att planera smart för att få till träningen, ofta har jag ”tvingat” med kunder på löparrundor istället för möten eller liknande. Jag har ALLLTID velat äta rätt men inte vetat förrän nu vad som är RÄTT. För att veta vad JAG tycker så läser jag till diplomerad kostrådgivare på fritiden och jag lär mig massor!

Mitt hemmagym: Min träningsbänk som nu är utbytt köptes nog för ca 20 år sedan, hantlarna är sedan 1998 tror jag. Mitt löparband från 2002, min crosstrainer (den gamla fick exet) är från 2006. Jag har ALLTID bara önskat mig sportsaker. Förutom mitt hemmagym så har jag ett sportförråd med; racercykel,. MTB (heldämpad), skridskor, längdskidor, carvingskidor, twintip skidor, bollar, tennisutrustning, långfärdsskridskor mm) Kajakerna sålde vi i våras.

Kosten: Nu äter jag ca 1900 kcal per dag med fördelningen ca 40% protein, kolhydrater 33% och 27% fett. jag vet det för jag har matat in ALLT jag ätit sista 3 veckorna:-) Men jag lär mig fortfarande och kommer säkert att skruva på detta, jag blir mer och mer noga att få i mig rätt saker för att må bra och hålla kroppen frisk.

MIna mål om 10 år, hmm det har jag inga. Men om 25 år ska jag vara en stark pensionär som gör triathlon eller dylikt och skrämmer s**ten ur barn-barn och andra ungdomar. Jag ska bränna förbi dem i slalombacken och hoppa lite i guppen:-)

 

 

8 kommentarer Lägg till din

 1. Trillingnöten skriver:

  Vilken resa du gjort vännen! Du har verkligen kommit stark ur allt som hänt! Jag är imponerad att du lyckats vända så mycket på bara ett drygt åt. Fantastiskt gjort. Vilken inspiration!(Det där med maten från barndomen har vi nog gemensamt 🙂 Utan att gå in på för mycket!). Härlig läsning!

 2. Emma L skriver:

  Tack för att du delar med dig. Tack för att vi får läsa. Vilken resa du har gjort! Jag är mest imponerad över att du klarar att träna och äta bra med ett jobb med 60-70 timmar i veckan – hur orkar du?

  Kram fina du

 3. Annie skriver:

  Oj vilken bakgrund du haft Lotta, jag hoppas innerligt att du hittat din väg nu och att du stabiliserar dig där. Har själv varit i det där dumma mat vikt träningsträsket ett tag och det tär musten ur en!
  Vad är det du arbetar med som tar så många timmar i veckan?
  Många kramar!

 4. Hej Kompisar! Glömde att skriva att jag sedan ca 18 månader tillbaka jobbar normala 4-50 timmars veckor:-) Men det går så klart upp ibland och ner ibland, beroende på arbetsbelastning:-) Kraaaam!

 5. AmandaP skriver:

  Härliga Lotta, tack för att du delar med dig av ditt liv, intressant!
  Som sagt en väldigt fokuserad Lotta, som alltid!
  Ha en bra dag. Kramar

 6. Ann-Louise skriver:

  Vilken resa du har gjort… Tack för att du delar med dig! Skönt att du har fått ner arbetsveckan liiite i alla fall! Att du bara orkar vara så glad och fokuserad hela tiden… Men att vara fokuserad är kanske ett måste för att orka… Önskar att jag vore hälften så glad och fokuserad som dig!!
  Själv har jag oxå varit lite knubbig största delen av mitt liv, och lite för lat. Fotboll i yngre dagar, aerobics i lite äldre dagar men ihop med dålig mat. Och matvanor är skitsvåra att komma ifrån har jag märkt. Men det SKA gå, jag ska oxå bli en pigg pensionär om så där 20 år… 😉 Kramisar

  1. Härligt, då har vi bra mål tills vi blir pensionärer:-) Kram Ann-Louise!!

 7. Debbie skriver:

  Så inspirerande inlägg och som alla andra skriver VILKEN RESA! Du är en stark kvinna!

Kommentera gärna :-)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s