Hel kyckling i ugn (recept)

Jag gör alltid 2 st kycklingar samtidigt så räcker det till ytterligare en dag i veckan 🙂

2 hela kycklingar, ju bättre kvalitet dest o godare

Jag lägger dem i en form med höga kanter där de precis får plats. Ta ut påsen med inälvor om det finns en sådan. .Jag fyller magen med 1/2 äpple och 1/2 lök per kyckling. Salta lite inuti kyckling.

Jag lossar skinnet från kycklingen försiktigt så att när jag sedan häller i gojset så rinner det under skinnet på kycklingen och gör att det smakar mumma. Jag blandar 1/2 olivolja (ännu godare med smör), 1,5-2 dl vatten, lite kycklingbuljong, 1/2 tsk salt, 1 pressad vitlöksklyfta, 1 krm svartpeppar, lite cayennepeppar, gurkmeja och gegga ihop. Sedan häller jag detta över kycklingarna och i dem. Totalt ska kycklingen komma upp i en innertemperatur på 70-75 grader så jag sätter en termometer i mitten på en av kycklingarna. Vi öser kycklingen var tionde minut i en timme.

Efter timmen så tar vi ut kycklingen och tar lite av spadet och häller över rotsakerna i bitar som är på en annan ugnsplåt. Vi tar potatis, sötpotatis och morötter (resten av familjer gillar potatis)

Nu åker allt in i ugnen igen, rotsakerna är klara efter ca 40 minuter. Kycklingarna tar jag ut efter att temperaturen är rätt (beror på strl)

Jag häller av skyn och gör sås med lite 4% grädde och smakar av med salt och peppar. .

 

 

 

 

 

 

 

20120401-183820.jpg

9 kommentarer Lägg till din

 1. maria mollstedt skriver:

  Toppenrecept Lotta!! Det ska jag testa 🙂 Lät även mannen min ta del av ditt inlägg ovan, han blev såld han med. Kan tänka mig att kycklingen smakar mumma kall oxå!? På sommaren blir det mycket sallad med just kyckling för oss.

  Kramis till dig Lotta!!

  1. Hej Maria! Den är smaskig på varm och kall, ta en ugnsplåt och kör 4 kycklingar åt gången, billigt och gott:-) Kraaaaaaaaaaaaaam!

 2. Tackar! Sparas!! Smart att göra två samtidigt, du är inte så dum du ;-). Var får man tag på riktigt bra kyckling undrar jag, något gårdsplace? Får väl testa med vanlig från Ica till att börja med…

 3. jessicannamaria skriver:

  Åh Gud så gott! På nästa veckas lista tror jag bestämt!

  1. Vad roligt Jessica:-)

 4. stepup2fitness skriver:

  Vi gör också ngt liknande men utan fyllning. Ska testa med fyllningen nästa gång! Kramar!

  1. Hej fina Betty! Fyllningen gör även skyn god:-) Kraaaam

Kommentera gärna :-)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s