Träna & äta endomorph style!

I det träningsupplägg jag kör nu så tar jag hänsyn till min kroppstyp . Jag är en så kallad endomorph..bodytypeswomen

 • Päronformad/rund kropp
 • Bra förmåga att bygga muskelmassa
 • Korta armar och ben
 • Mjuk kroppsbyggnad
 • Underutvecklade muskler
 • Högt kroppsfett
 • Breda axlar och höfter
 • Har lätt att gå upp i vikt
 • Låg metabolism

I upplägget (à la Schwarzenegger) så innebär det tung styrketräning med basövningar men oftast med 10 reps eller mer i varje övning. Jag vilar så lite som möjligt och supersettar när det går, helst inte med övningar till samma muskel utan växlar med ex bröst och rygg för att kunna ta ut mig max per övning. Allt detta för att hålla pulsen och förbränningen uppe.

Jag kör cardio i större utststräckning än när jag styrketränat tidigare, mitt mål är någon cardio 5 gånger i veckan. Denna veckan så harhämta (1) det blivit 2 korta tabatapass pass, 2 promenader, 1 löpning och ett längre återvinningspass som nog räknas som promis? Förutom det så tänker jag på vardagsmotionen och går till jobbet från tunnelbanan och tåg, väljer trappor mm.

Arnold skriver att fokus för min kropptsyp är lågkaloridiet som innehåller det nödvändigaste i kostväg.. Det är ungefär så jag ätit innan men han är också tydlig med att säga att en endomorph alltid måste tänka på kosten. Nu tänker jag ju inte tävla så jag lägger inte så mycket energi på just detta men kör på som vanligt:)

Jag vill få i mig RDI (rekommenderat dagligt intag) av alla näringsämnen varje dag, jag vet att jag i princip aldrig klarar RDI på järn men eftersom jag tagit många blodprov sista halvåret (de trodde att jag hade en blodutmaning pga mängden blåmärken) så vet jag att jag inte har några problem alls med järn och annat. Jag har till och med 3-4 ggr mängden folsyra i kroppen mot vad man ska ha? (Trots att jag inte äter sådant kosttillskott)

Jag kör alltså ”oh oh träna endomorph style” 🙂

4 kommentarer Lägg till din

 1. Maria skriver:

  Detta var nytt för mig, enligt de beskrivningarna är nog jag också en ”endomorfa” . Och jag gillar ju Paleokost som då var bra..
  Vilken tur !! Måste läsa på mer om detta. Intressant =)

 2. beatatjata skriver:

  Är nog också endomorph och det är intressant med träningen. Kosten skiter jag i, kör mitt race ;-). Tur att jag inte vill tävla eller jobba som fitnessmodell!

 3. Crazylicious skriver:

  Intressant inlägg! 😀 Det där måste jag forska lite mer om!

Kommentera gärna :-)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s