Lite smått och gott

Hej Kompisar:-)

För att få bättre mat idag så är ALLT packat och medtaget.. Jag har 2 proteinshake och 20 mandlar, en frozzy pack med grönsaker och bönor och en frozzypack med nötfärs och lite fullkornspasta (enklare att värma när de har egna lådor). Ikväll ska vi nog göra en chorizo omelett, min gullunge ÄLSKAR omelett så det är kärlek i den måltiden 🙂

Vår lilla familj består av väldigt sportig/tränande mamma, en väldigt lat 10 åring som INTE alls gillar träning och pga lite sämre matval på pappaveckor har lite mage samt dålig hållning, en älskling/bonuspappa som INTE gillar träning men  som borde träna pga väldigt dåliga matval när han kan välja själv samt nackproblem.

För att vi ska må bättre så har vi satt upp en diskussionsmiddag på fredag där vi ska prata om hur vi ska bli bättre på detta. (Vi gör olika saker mellan varven för att få bukt med detta men det brukar bara hålla i sig i några veckor/månader)

Planen är att vi ska göra en aktivitetslista där olika saker ger olika poäng, typ:

 • Springa 1 km = 10 poäng
 • Styrketräning 30 min = 30 poäng (Gullungen får inte träna med vikter)
 • Gå till bussen = 5 poäng per väg
 • Cykla 1 km = 2 poäng
 • Armhävningar 10 st = 5 poäng
 • osv

När vi kommit överens om detta så ska vi göra en lista vad man får när man når vissa poäng.

Gullungen ex:

200 poäng = biobiljett

500 poäng = xbox spel/leksak

1000 poäng = Fångarna på fortet för hela familjen?

Mamma ex:

200 poäng = massage 30 min

500 poäng = mammvalt familjemys

1000 poäng = ngt till gymmet?

Jag vet inte vad aktiviteterna blir eller poängen och jag vet inte heller poängstegen ännu men ni förstår nog hur jag tänker? 🙂

Igår kväll berättade jag om min och Bettys armhävningsutmaning hemma så nu är hela familjen med 🙂 Jag ska klara 20 st på tå, Gullungen 15 st och Älsklingen 50 st vid nyår. För att kolla formen så fick alla göra i tur och ordning:

Gullungen klarade 9 st med varierande form

Jag klarade 14 st på tårna men fick feedback av mannen att jag  måste ner 2 cm till för att de ska kallas snygga.. shit vad jobbigt att höra…

Maken klarade 30 st (Väldigt snygg form och han gör dem snabbt, är det så man gör många?)

Vad gör ni för att hålla igång familjen?

Tillägg: Mannen har sagt att han ska klara 50 armhävningar på tårna på nyår OCH springa 5 km non stop (han hatar att springa) Gullungen ska klara 15 armhävningar och han pratar om att han ska klara springa 10 varv runt kvarteret (400 meter per varv)

19 kommentarer Lägg till din

 1. HelenaE skriver:

  Vilken underbar ide!! Ska genast föreslå för sambon! Barnen lite små ännu, snart 4 år och minsta 6 månader. Men går ju att tillämpa även på annat. Sambon först dock, nu jädrar ska här samlas poäng! 🙂

 2. fokuseradenergi skriver:

  🙂 vad roligt!! Dela gärna med dig så att jag får inspiration!:-)

 3. AmandaP skriver:

  Vi har inga problem med träningen, mer att minska träningen, skola o läxa måste gå först…men hade barnen fått välja hade de haft fler aktiviteter än dom har nu, de kör cross, gymnastik o fri idrott. Barnen har lov denna veckan och vi har försökt fokusera på art bara vara, inte alltid lätt!
  Njut av er kväll, så mysigt så länge barnen vill vara med en!

  1. fokuseradenergi skriver:

   Jag lovar att njuta, Amanda 🙂 Bara-vara-målsättning är jättenyttigt, glad för dig att du ändå har aktiva barn 🙂 Ha en härlig dag 🙂

 4. Carolina skriver:

  Smart! Jag kanske ska göra upp ett eget system och belöna mig med dom där skitdyra skorna eller väskan som jag bara drömmer om 😉 Efter en ORDENTLIG svacka senaste veckan, pga sjukdomar mm så behöver jag en nystart…. Kan det vara dags månne? Pepp, pepp, pepp 🙂 Kram

  1. Etty skriver:

   Pepp, pepp, pepp från mig oxå!!!

  2. fokuseradenergi skriver:

   Starta NU, Carro 🙂 Finns inget att vänta på 🙂 Kram!!!!!!!

 5. Etty skriver:

  Vilken kul grej Lotta! Ska absolut införas här med 🙂 Vi tränar båda två med olika mål och att ta in belöning är ju sååå peppande! Tack för inspiration och bra jobbat med armhävningarna!! Kramar till dig!

  1. fokuseradenergi skriver:

   Tack Betty! Såg att du gjorde väldigt bra ifrån dig med armhävningarna i morse 🙂 Shit vad du är stark nu! Jag hoppas hoppas att får till 20 snygga armhävningar före nyår 🙂 Massor med kramar!

 6. Beatatjata skriver:

  Kul!! Min man är inte särskilt aktiv, ”ska snart…” säger han. Jag bidar min tid och köper saker till det ”gemensamma” hemmagymmet ;-). Barnen är ju så små än. Teodora, min 5-åring, älskar att ”träna” med mig. Hon skuttar runt och lyfter kettlebells och ”cyklar” på crosstrainern. och så dansar vi, förstås. Eloise, min bebis, måste framförallt lära sig att inte vara ivägen när mamma swingar kettlebell! Jag hoppas att rörelse och träning blir naturligt för dem nu när jag är igång och jag jobbar även på en aktivare vardag och aktivare familjetid. Ta promenader, cykla, hjälpas åt i trädgården, åka och bada osv. Vi är dock lite vardagslata allihop. Jag tränar gärna men tycker det är skitjobbigt att gå upp och hämta något på övervåningen 😀

 7. fokuseradenergi skriver:

  🙂 Jag har alltid tränat maniskt, före olyckan så sprang jag gärna 2-3 mil på helgmornar mm men gullungen har inte fått någonting av mig.. Han går också på SPORT skola (Prolympia) och det verkar inte hjälpa ett dugg. Han var aktiv med judo, karate och lite annat fram tills 8 år och sedan tog det slut.. Men han kommer nog att bli mer som jag när han blir äldre, tror jag. Jag har ärvt mina gener från pappa. Min älskling är av naturen lat på det mesta så det är en perfect match för mig, jag ”piggar upp honom” och han lugnar ner mig 🙂

 8. Emma L skriver:

  Åh vilket intressant inlägg. Började genast reflektera över hur vi har det. Barnen är små – 3,5 och 1,5 år och just nu är det mycket spring i benen så det är en hel del aktivitet bara genom att de finns… man kan ju liksom inte gå från ett rum till ett annat utan man måste SPRINGA! Stora tjejen har dans 1 gång i veckan och hon älskar det. När jag svingar KB är hon gärna med, hon är mycket intresserad och så fort jag tar på mig träningskläder undrar hon om jag ska träna.

  Maken är gammal fotbolls- och innebandyspelare som nu lagt lagsport på hyllan och kör gym och löpning. Han svarar fort på löpning och vi diskuterar ständigt detta med om löpning är bra för att gå ner i vikt. Jag har ju följt Olga något år nu och vet vad hon tycker om löpning. Har fått maken till att springa mer intervaller istället vilket han tycker är kul. Dock hävdar han fortfarande att han går ner bäst i vikt genom att löpa. Fine, jag låter honom hålla igång som han vill.

  Maten är jag mycket hårdare på än vad han är. Han behöver ju mer mat dock. Jag kör ju enligt Olga-metoden medan maken äter mer kolhydrater. Han är dock ingen sockerjunkie som jag är. Han äter dock om det finns hemma så när jag varit gravid och haft alla möjliga cravings (eller när jag bara är låg och sockerhög) så handlar jag hem och då äter han också. Han skulle ALDRIG få för sig att sticka till affären bara för att handla något onyttigt, jag cyklar gärna dit (okej CYKLADE, har ju slutat nu) bara för att få hem det där goda man kan smälla i sig i soffan.

  Vi vill vara en aktiv familj. Vi väger och mäter oss en gång i veckan (jag) och ett par gånger i månaden (maken). Maken har kört en del onehundredpushups för att klara att köra många armhävningar. Han är inte lika fokuserad på gymträningen och känner ibland att han vill köra med en PT för att få riktigt bra upplägg. Tyvärr har vårt gym inga som passar honom riktigt men ägaren sa att en var på ingång.

  Både jag och maken tycker att träning är viktigt och hjälper varandra att prioritera det och se till att båda får möjlighet att träna under veckorna i allt annat som ska klaras av.

  Oj vad lång kommentar det blev Lotta. Men du inspirerar mig så!
  Kram kram

  1. fokuseradenergi skriver:

   Tack Emma! 🙂 Vilket härligt inlägg du har gjort! Det roliga är att vi nog ”tycker” att vi är en aktiv familj, dvs vi cyklar gärna MTB i skogen, åker skidor ihop osv men de ”tränar” inte på riktigt, om du förstår vad jag menar? Jag är ofta orolig för makens nacke och huvudvärk och de perioder han tränar så har han inte ont, så jag kämpar på 🙂 Hoppas att din make hittar en kul PT, det är ju guld värt. Kanske han kan hitta någon via internet som gör program på distans? Jag körde med Paolo Robertos Motimate jan-feb förra året, men det var för trist för mig.. Men din man kanske skulle älska en riktig machoman-PT 🙂 ? Tack härliga du igen för lång kommentar 🙂 kram!

 9. Louise skriver:

  Gillar verkligen idéen! Barnen är fortfarande för små, men alltid bra med aktiva fritidsaktiviteter.
  Jag tränar för fullt nu medan min man inte gör det, men borde! Ska försöka mig på ett par utmaningar till honom.

  Tack för en jätte bra blogg!

  1. fokuseradenergi skriver:

   Tack Louise 🙂 Jag undrar om män behöver fler utmaningar än oss? Det är ju lite mer macho än att träna för att få en synlig triceps eller så 🙂

 10. Therese skriver:

  Ja, håller verkligen med de andra. Vilken bra idé. Här har vi oxå ”problemet” med att barnen är för små. Men nu kanske det är läge att ge sonen poäng för att kunna krypa från ett ställe till ett annat, han är lite lat av sig. 😉 Ha ha. Till våren planerar vi att låta den blivande 3-åringen ha gymnastik 1 gång per vecka. Maken tränar fotboll och har gjort i hela sitt liv. Jag tycker väl att han borde träna lite mer styrketräning för att få med överkroppen, där tycker vi olika tyvärr… Men vem vet, jag kanske kan få med honom då jag är lite starkare. 🙂

  1. fokuseradenergi skriver:

   Utmana honom på ngt roligt, Therese 🙂 Armhävningar eller liknande 🙂 Oavsett så är det mysigt med lite mål att jobba tillsammans för … Förra årets aktivitetsutmaning (vårens) gick bra, då firade vi genom att åka till Liseberg en helg 🙂

 11. Trillingnöten skriver:

  Vilken kul idé! Jag är ju väldigt aktiv. Maken har sina försök ett par gånger om året, men han liksom får aldrig nån disciplin på det 🙂 Dottern är ju ”bara” 4 år, men dansar en gång i veckan och gillar att träna med mig ibland. På sitt sätt så klart. Hon kan orden exercise och träna väldigt väl 🙂 Jag tror att om barnen ser sina föräldrar vara aktiva och får vara del av det, blir de intresserade och vill gärna prova på och vara med. Det är så viktigt! Likadant med maten. Vår dotter äter i princip allt. Hon ser oss äta och har varit med från början med alla grönsaker och all sorts mat. Kanske gillar hon mat lite väl mycket 🙂 hehehe…

  1. fokuseradenergi skriver:

   Mysigt med allätande gullungar.. Min är likadan, äter indiskt, sushi mm, gillar dock inte spaghetti med köttfärsås? skratt. Han äter absolut för mycket och gärna och det jobbar jag hårt på utan att ge honom ätstörningar.. Sov gott 🙂

Kommentera gärna :-)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s