Sammanfattning om fett ur ett prestationsperspektiv

Här kommer en sammanfattning om fett och fettbränning

 • En  människas fettinlagrning är i princip obegränsad
 • kolhydrater och fett förbränns alltid som en blandning, om fett kommer att vara det primära bränslet är baserat på ett antal faktorer såsom arbetsintensitet, duration, aerob nivå, kostupplägg samt kolhydratintag före och under träning
 • Fettoxidationen ökar när träningsintensiteten går från låg till måttlig intensitet, även om procentuella delen minskar. Vid högre intensitet (mer än 75% av VO2max) så hämmas fettoxidationen. I olika forskningstester så har resultaten visat att max fettförbränning sker vid 63% av VO2max.
 • Kosten har betydande inverkan på fettförbränning. Generellt minskar kolhydratrik och fettfattig kost fettoxidationen medan fettrik och kolhydratfattig kost ökar fettoxidationen.
 • Kolhydratintag FÖRE fysisk aktivitet minskar fettoxidationen
 • Det är olämpligt att ta långa triglycerider under fysisk aktivitet de hämmar magsäckstömningen (Makrill mm, se mer på Livsmedelverket )
 • Intag av fettrik kost under 3-5 dagar ökar tillgängligheten av fett som bränslekälla men minskar glykogeninlagringen.. Resultatet blir då ökad fettoxidation men motståndskraften mot utmattning och prestationsförmågan äventyras.
 • Få bevis tyder på att långsiktigt intag av fettrik kost kan öka fettförbränningskapaciteten och förbättra prestationsförmågan under tävling. (Man har experimenterat med detta eftersom vi har så lite glykogeninlagring jmf med fettinlagring, hade man kunnat använda fett smart i ex en tävling så hade detta varit en fantastisk resurs)

Tillägg:

 • Fettoxidation är det huvudsakliga bränslet  vid lågintensivt arbete  och kolhydrater är det viktigaste vid högintensivt arbete.  Vid övergången från lågintensivt till medelintensivt arbete är den ökade fettoxidationen ett direkt resultat av den högre intensiteten (energin som krävs). Vid högre intensiteter (75 av VO2max och högre) så hämmas fettoxidationen och både den relativa och absoluta fettoxidationsmängden minskar. (Detta är alltså tvärtom mot  vad jag trott innan) Jag har läst några olika sammafattningar av rapporter (Achten et al. 2002, 2003, Romjin et al  mm)  Det blir väldigt tekniskt i slutet men man pratar om minskad tillgänglighet på fett syror, men även när de tillsatte detta i några försök så ökades ändå endast fettoxideringen väldigt lite.

  Ytterligare tester har visat att långa fettsyror har försämrad fettoxidering vid högintensivt arbete medan medellånga fettsyror vad opåverkade.

2 kommentarer Lägg till din

 1. stepup2fitness skriver:

  Tack för bra sammanfattning Lotta! Skönt att läsa att man gör en hel del rätt när det gäller fett 🙂 Kan du berätta mer om punkt 3, jag läser just nu om näringslära i min kurs och just om kroppens val av bränsle vid låg- resp högintensiv träning och att högintensiv träning ger förbättrad syreupptagning och därmed ökad förbränning. Det här är svårt… 😦
  Kramisar

 2. fokuseradenergi skriver:

  Halloj darling! Jag uppdaterar inlägget med mer information, skriver just nu. Puss

Kommentera gärna :-)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s