Mitt framgångsrecept

Jag har tänkt en hel del på hur man uppnår sina mål på sista tiden. Man säger att alla vägar bär till Rom, och det ligger nog en hel del bakom det? Bara man rör sig i rätt riktning så kommer man på olika sätt och med olika hastighet ta sig dit man vill.

Utmaningen är att hitta MIN väg och MITT sätt. Metoden har skiftat genom åren och jag har haft olika nivåer av framgång att komma dit jag vill. Det första som jag lärt mig är att jag faktiskt måste inse VART jag ska? Om jag inte ens vet att jag ska till Rom så lär jag aldrig hamna där och ännu mindre förstå när jag har kommit fram?

Mitt mål just nu är hitta mitt sätt att träna och äta som gör mig lycklig, stark och glad. Jag har sista åren experimenterat och gått vilse många gånger. Jag vill så gärna vara den där coola människan som bara äter nyttigt UTAN problem och bara ser helt fantastisk ut UTAN ansträngning. Det lyckades inte, jag kan inte och vill inte välja bort så stor del av kosten och det är i princip ogenomförbart med mitt liv och jobb, där mycket av min tid består av resor, flygplan, konferenser och affärsmiddagar. Jag vill inte vara krånglig JÄMT.

Jag har försökt att träna som några av mina förebilder, och bara träna enligt vissa scheman med uppdelade muskelgrupper och på rätt dag. När jag tittade på mig själv efter ett år med detta så såg jag inget resultat som gjorde det värt det och det var inte längre lika roligt att träna.

Hur tänker jag just nu? För jag lovar er att det kommer att ändras massor av gånger.. Vid 43 års ålder så har jag; spelat allsvensk fotboll, varit överviktig, tagit bronsmedalj i JVM i brottning, varit överviktig, sprungit 15 km om dagen i flera år, tränat styrketräning, cyklat racer, cyklat MTB, åkt längd, åkt slalom, spelat softball, gått på alla pass ett gym kan erbjuda, gått powerwalks, tränat funktionellt. Jag har ätit allt, ätit paleo, LCHF, GI, LCHQ, ätit viktväktarna och satt upp egna dieter mm.

Mitt fokus sedan några månader är att komma ihåg vem jag är! Jag läser ju bloggar där mina förebilder tränar i fitness eller är PT mm och har på något sätt lyckats blanda ihop vem JAG är.20130126-105816.jpg

Jag lever INTE på fitness, PT eller dylikt. Jag är chef på ett stort IT företag, jag har galet stressig vardag med folk på ca 10+ orter i Sverige, jag kör förändringsprogram, bor ca 17 mil från mitt jobb och dagspendlar, jag har gullunge och make som jag värdesätter över allt annat, jag har nära och kära utspritt över Sverige och sista tiden har vi haft mycket sorg med dödsfall och sjukdomar.

Så vad innebär det i praktiken?

1. Jag tränar för att för att det är roligt, jag vill göra ROLIGA saker, jag vill ha en stark kropp och bra flås så att jag fixar mitt tempo och jobb och liv. Just nu innebär det minst 2 st längre tuffa cirkelpass á la Jillian Michaels, 2 kortare styrkepass och 1-2 cardiopass. Jag vilar de dagar jag reser eller har tuffare jobbdagar ELLER när jag är sjuk/slut/trött. Jag har koll på vilka pulszoner jag ligger i, vilken zon jag VILL vara i. Jag följer upp trainingload för att vila när jag börjar gå mot ”övertränad”.

2. Jag vill även se vältränad och stark ut, jag vill inte massa fluff runt mage mm så jag äter inte mer kalorier än jag gör av med. De flesta dagar så äter jag perfekt (enligt min måttstock 28% fett, 29% protein och resten kolhydrater) I dagsläget med nuvarande kcal nivå så innebär det 105-150 gram protein, 45-60 gram fett, kolhydrater 90-150 gram. Jag kostregistrerar sedan 1 januari för att verkligen ha koll för jag blir så besviken när jag VERKLIGEN försöker och inte får resultat. Jag äter dock det mesta, ex igår åt jag biffrullader med potatismos och massor av grönsaker. Men jag äter inte 2000 kcal potatismos och sås, utan jag äter en normal portion. Jag äter helst närodlat och ekologiskt, jag skulle aldrig välja något med vetemjöl (förutom kanske lakrits..), jag vill inte äta hel eller halvfabrikat. Det jag köper ska vara bra för både kroppen och knoppen och merparten av vår matkassa går till Bondenära butiken och till frukt & grönsaksdisken.

3. Jag dricker minst 8 glas vatten om dagen och jag gör ett streck i min kalender varje gång jag hämtar nytt glas

4. Jag unnar mig mer kcal fredag och lördag men aldrig mer än jag gör av med, jag tränar helt enkelt lite hårdare så att det fungerar. Oftast popcorn, glass eller lakrits.

5. Jag äter mycket grönsaker och färgglatt, jag vill ha bra motstånd mot sjukdomar och stress mm. Jag uppfyller RDI de flesta dagarna.

6. I min träningsdagbok så skriver jag in; Vad jag tränar, kcal och näringsfördelning, vatten konsumtion, om jag tagit vitaminer (när jag ser att jag inte klarar RDI), dagliga formen med hjälp av smileys – hur mår jag i dag, och hur många kcal jag har förbränt totalt under dagen. Jag skriver även in om jag sovit dåligt.

7. När jag reser så planerar jag och tar med mig mellisar, vattenflaska och annat. Allt planeras men jag äter affärsmiddagar mm och slipper att hela tiden känna mig krånglig.

8. Jag läser bloggar som inspirerar på olika sätt och som pushar mig att bli bättre, jag älskar att se personer som Maria Mollstedt lyckas, eller imponeras över hur Anna lyckas att träna det mesta som går att göra och kombinera det med familj, jag myser med Beata och hennes träning och liv. Jag läser träningstidningar; Crossfit, Oxygene, Reps och sparar övningar och pass i min träningspärm.

Jag känner mig VÄLDIGT STARK just nu, jag har aldrig tidigare klarat så många armhävningar, pullups mm per pass så just nu så FUNKAR mitt koncept. Eller som jag kallar det – MITT FRAMGÅNGSRECEPT.. När det inte funkar längre så får jag byta!

Har du hittat ditt framgångsrecept? Vet du var du ska? Kram!!!

37 kommentarer Lägg till din

 1. Maria S skriver:

  Vilket inlägg Lotta, startade många tankar hos mig. Jag vet inte om jag hittat mitt framgångsrecept. Jag har hittat en bra balans med kosten under hösten med Helenas hjälp. Träningen flyter på väldigt bra, nu i januari gör jag det jag vill. Ska styra upp det mer i februari. Vill oxå ha roligt när jag tränar, mkt viktigt!!! Beata hade ett så bra inlägg häromdagen, just det där att vilja mer men inte vara beredd att göra mer, känner igen mig mycket idet. Jag ska fundera vidare, tack igen för inlägget och glad för dig att du hittat ditt recept för nu 🙂
  Kram

  1. Tack Maria! Just nu känner jag mig jättetrygg, hoppas att det håller i sig:) Kram!!!

 2. Therese skriver:

  Kloka tankar och ett tänkvärt inlägg! Kram på dig bästa du!!

  1. Tack fina Therese!! Kram !!!

 3. Emma L skriver:

  Blir alldeles tårögd när jag läser detta inlägg. Jag har sagt det förut och jag säger det igen – du är en så klok kvinna. Att ha dig som chef/vän/familjemedlem måste vara en ynnest. Du kommer nå dina mål! Kram

  1. Tack fina Emma! Det var du som triggade inlägget med din fråga häromdagen. Tack igen för jättefin kommentar!! Superkram!

 4. susanna skriver:

  Mycket klokt och insiktsfullt! Stor kram

  1. Tack fina Susanna! Superkram!! Gick det bra att köra imorse? Jag cyklade och hade dig som sällskap i tanken:) Kram!

 5. Beatatjata skriver:

  guuuud vilket bra inlägg Lotta! Det är liksom förlängningen på mitt fast jag fastnade i tanken halvvägs… Sånhimla bra och smart och klok – det är inte för intet som du är så framgångsrik som du är – på alla plan. Du imponerar och inspirerar och jag ska ta mig en rejäl funderare på vem JAG är. TACK för det här inlägget

  1. Kram bästa Beata:-)!! Tack:-)

 6. Vevve skriver:

  Jag blir så inspirerad när jag läser om människor som hittar sitt fokus, sitt sätt.
  Jag har hittat det som funkar bäst för mig just nu men med mitt korta intressespann kommer det att ändra sig inom kort. Då är det bara att hänga med i svängarna!
  Det finns så många bra tekniker för att hitta rätt mål…för det tänker jag också på är det alltid rätt mål en del sätter upp? Du förklarar så bra vad dina mål är och VARFÖR du har satt upp dem. Jag ser många som sätter upp andras mål som sina egna..och det blir sällan bra. Hur gjorde du för att hitta just dina mål?

  1. Tack Vevve! Jag svarade med nytt inlägg:)!

   1. Vevve skriver:

    Intressant! men…jag ser länken på FB men får felmeddelande och sidan säger att inlägget inte finns. Det kanske är tidsinställt till senare..jag håller utkik!!

    1. Jag tog bort igen, tror att jag kanske trampar på några tår med det inlägget.. Sorry:)

 7. Anna skriver:

  Angående din fråga som du ställde på min blogg 😀
  Jovisst är det annat som jag går igång på. Jag har haft lite olika utmaningar i plankan osv. Dock känner jag i detta fall att jag vill ha något att se fram emot lite längre fram i år, jag älskar löpning och förhoppningsvis kommer jag att älskar triathlonloppet 😛 Jag har idrottat i hela mitt liv(några år stod de still), mestadels innebandy och fotboll. Efter att varit överviktig i flera år hittade jag tillbaka till träning och bra kost för två år sedan. Jag är överlycklig för att jag hittat tillbaka, jag njuter och mår så bra. Jag tränar mer varierat än jag någonsin gjort, älskar’t! Jag planerar, för dagbok och tränar oxå för att det är roligt. Mycket bra inlägg Lotta, ha en fin kväll! ❤ Kram

  1. Tack Anna, vad spännande att läsa. Jag följer dig så det blir roligt att se hur du gillar triathlon:-)

   1. Anna skriver:

    Tack vad goe du är 🙂 många kramar ifrån mig

 8. Helena skriver:

  Mycket sunt och bra inlägg!

 9. Ann-Louise skriver:

  Men vilket bra inlägg, du är så himla klok, smart och bra!!! Jag ska läsa det igen och sen ska jag sätta mig ner och fundera och planera. Har förstått att jag måste skriva ner mina mål, så jag vet vart jag ska. Hur ska man hitta fram när man inte vet vart man är på väg? Tack snälla, jag lär mig massor av dig 🙂
  Stor kram och ha en riktigt bra dag!

 10. Maria Mollstedt skriver:

  Jättebra inlägg Lotta!! 🙂
  Kramar

 11. Sundare nu! skriver:

  Jag har just börjat tänka sundare efter att ha varit soffpotatis i några månader. Jag brottas med fibromyalgi och deppression. Men jag SKA lyckas! Jag ska må bättre och bli smalare på kuppen! 🙂

  1. Vad härligt att du är på G:) Heja dig!!:)

 12. Spännande läsning!! Så viktigt att man fokuserar på sig själv och inte glömmer det!!

 13. Stepup 2 Fitness skriver:

  Mycket bra inlägg Lotta! Glad att du har hittat rätt, för det är precis som du skriver, man måste utgå ifrån sig själv och sina egna förutsättningar! Kramar!

  1. Tack Betty:) Kram!!!

 14. Anna skriver:

  Jag älskar detta inlägget, det är så bra ❤ kramar

 15. Gabbe skriver:

  Gillade detta SKARPT Lotta

Kommentera gärna :-)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s