Intervaller – bra förklaring

Gå till Olgas blogg för att få mer information om HIIT intervaller/träning.

Från Wikipedia:

Högintensiv intervallträning (HIIT)

Ett enkelt upplägg är enligt följande: välj någon form av belastande övning, som aktiverar en stor muskelgrupp, exempelvis benen. Genomför en ordentlig uppvärmning. Utför sedan övningen i mycket hög hastighet med så många repetitioner som möjligt under trettio sekunder. Vila sedan i trettio sekunder och upprepa sedan detta så många gånger som är möjligt. Målet är att genomföra detta i femton minuter, eller femton gånger, för att på så sätt uppnå bästa resultat. [källa behövs]

En rekommendation är att först genomföra en ordentlig läkarundersökning innan detta utövas då denna träningsmetod är mycket krävande för bland annat hjärtat. Då det gäller val av övning till denna metod så är är motionscykeln det bättre, då t.ex löpning medför risk att snubbla eller vricka foten.

Fettförbränning

Det man på senare tid har upptäckt är att denna metod har en mycket positiv egenskap då fettförbränning eftertraktas, men även då, som inom bodybuilding, en muskelvolym är att föredra. Denna typ av träningsmetod har visat sig inneha två motsatta egenskaper, nämligen förmågan att både bränna fett och bygga muskler samtidigt. testosteronnivån ökat med upp till 40 procent.[källa behövs]

Jämförelse

När man gjorde ett försök och jämförde två grupper, varav den ena gruppen använde sig av vanlig lågintensiv träning så kom man fram till att HIIT-gruppen förbrände tre gånger mer underhudsfett, men förbrukade hälften så mycket energi. I testen deltog 17 personer under 20 veckor. [källa behövs]

Redskap (träningscykel) Lågintensiv träning Högintensiv intervallträning
Tidsåtgång (minuter) 30 som utökades till 45 30
Frekvens 4 ggr/vecka med utökning till 5 ggr/vecka Totalt 25 tillfällen, varav hälften före 5:e veckan.
Intensitet 60% av maximal hjärtkapacitet med utökning till 85% 70% av maximal hjärtkapacitet uppvärmning
60% i 10 sekunder och 70% under 90 sekunder; öka med 5% var tredje vecka
Energiförbrukning (MJ) 120,4 ± 31,0 57,9 ± 14,4
Fettförbränning (mm) 4,5 13,9

Kommentera gärna :-)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s